Uygur Hareketi Nobel Barış Ödülü’ne Aday Gösterildi
Basın Duyurusu
Doğu Türkistan’da yaşanan Uygur Soykırımı’na karşı mücadele eden Uygur Hareketi (Campaign for Uyghurs) ve Uygur İnsan Hakları Projesi (Uyghur Human Rights Project) 2022 yılında Nobel Barış Ödülüne aday gösterildi. Soykırımları durdurmak ve insan hakları vahşetlerini sona erdirmek için mücadele eden ve baskıcı rejimlere karşı meydan okuyanlara verilecek ödüle, Uygur Hareketi tüm personeli, danışma kurulu üyeleri ve İcra Direktörü Rushan Abbas hep birlikte aday gösterildi. Amerikan Kongresi’ndeki Uygur Destek Grubu tarafından gerçekleştirilen bu adaylık, Uygur halkının karşı karşıya olduğu soykırım ve bu soykırımın durdurulması konusunda gereken adımların atılması için önemli bir fırsat oluşturdu.
Uygur Hareketi’nin Kurucusu ve ‘Kızıl Kıyamet: Çin’in İslam Dünyasını Sömürmesi ve Uygur Soykırımı’ kitabının yazarı Abdulhakim İdris: “Bu, tüm Uygur örgütleri için yıllarca yorulmak bilmeyen sıkı çalışmalarının tanınmasıdır. Bu adaylığın 4 Şubat’ta – Pekin Olimpiyat Oyunlarının açılışında – geleceği benim için kayıp değil. Çin rejimi Doğu Türkistan’da vahşet suçlarına devam ederken, dünyanın geri kalanına bir refah ve işbirliği maskesi sergiliyor. Hatta Çin’in sözde ‘etnik uyumunu’ göstermek için ince örtülü bir girişimde bir Uygur sporcuyu son meşaleyi taşıyacak kadar ileri gittiler. Temsilciler tarafından aday gösterilmekten son derece müteşekkiriz. Bu adaylığı sunan kongre üyeleri Tom Suozzi ve Chris Smith ile soykırıma karşı mücadelemize devam edeceğiz.”
Uygur Hareketi’nin yönetimi, parlamenterler, Tom Suozzi ve Chris Smith’in, Uygur halkının gerçek dostu olduğunu belirterek, “Onların desteği olmadan, dava büyük zarar görecekti. Doğu Türkistan’daki Uygurların temel insan hakları için verdiğimiz bu mücadelede onları müttefiklerimiz arasında görmekten gurur ve hayranlık duyuyoruz.” açıklamasını yaptı.
Kongre Temsilcisi Suozzi, “Basitçe söylemek gerekirse, Çin Komünist Partisi Uygur halkına karşı soykırım yaptı. Yıllarca bu vahşet kamuoyunun gözünden kaçtı. Ancak Uygur İnsan Hakları Projesi ve Uygurlar için Kampanya ve sayısız diğerlerinin kahramanca çalışmasıyla, bu soykırımı dünyanın görmesi için cepheye ve merkeze getirdiler. Aktivizmi nedeniyle yaklaşık otuz kez hapse atılan ve düzmece suçlamalarda bulunan Dr. Martin Luther King’in “En büyük trajedi kötülerin gaddarlığı değil, aksine insanların sessizliğidir” dediği sözleri asla unutmayalım . iyi insanlar.” değerlendirmesini yaptı.
Diğer taraftan 5 Şubat’ın Ghulja Katliamı’nın 25. yıldönümü olması nedeniyle, insanlık adına bir ödül için bu adaylık sembolik olarak değerlendirildi. 5 Şubat 1997, Uygur halkının ortak hafızasına kazınmış bir tarih olarak kabul edilmektedir. O gün Doğu Türkistan’ın binlerce Uygur vatandaşı, insan hakları ve demokratik özgürlükler için Ghulja sokaklarında ırk ayrımcılığına karşı yürüdü. Sonuç olarak, Çin polisi ateş açarak barışçıl bir şekilde protesto eden masum insanları katletti ve bin 600’den fazla insan tutuklandı ve yüzlercesi daha sonra idam edildi.
Olimpiyatlar devam ederken, Uygur Hareketi herkesi Uygur soykırımını sona erdirmek için harekete geçmeye de çağırdı. Çağrıda, “AirBnB, Coca-Cola ve Procter & Gamble’ı Olimpiyatlarla olan ortaklıklarını sona erdirmeye çağıran dilekçeleri imzalayarak ve Kış Olimpiyatlarını izlemeyi reddederek #IWillNotWatch hareketine katılarak ve yayıncıları boykot ederek bunu yapabilirsiniz” ifadesi kullanıldı.
https://campaignforuyghurs.org/tr/uygur-hareketi-nobel-baris-odulune-aday-gosterildi/