&
loading
ATLA
Uygur Şaı̇r Muhtar Buğra’nın Çocuk Şı̇ı̇rlerı̇ndekı̇ Tema- “Qum Peslı̇” Örneğı̇
Uygur Şaı̇r Muhtar Buğra’nın Çocuk Şı̇ı̇rlerı̇ndekı̇ Tema- “Qum Peslı̇” Örneğı̇

Uygur Şaı̇r Muhtar Buğra’nın Çocuk Şı̇ı̇rlerı̇ndekı̇ Tema- “Qum Peslı̇” Örneğı̇

Raile Abdulvahit KAŞGARLI

Dağıtıcı: TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ DERGİSİ
Sayfa Sayısı: 14 sayfa
Kitabın Önizlemesi

Hakkında

Muhtar Buğra 1965 yılında Uygur Özerk Bölgesi’nin Atuş şehrinde dünyaya geldi. İlkokul ve lise eğitimini Atuş’ta tamamladıktan sonra Urumçi’ye yerleşti. 1985 yılında Şinciang Radyo Televizyon Kurumunda stajyer olarak çalışmaya başladı. Şu an Şinciang Televizyon Kurumunda başyönetmendir. Günümüzde Uygurlar arasında önemli senaristlerden biri olarak pek çok başarıya imza atan Buğra, şairliği ile de kendisinden söz ettirmektedir.

Buğra’nın çocuk şiirleri, onun edebî kişiliğini oluşturan önemli eserleri arasında yer alır. “Çöçekler Ailesi” (Masallar Ailesi), “Qéri Bala” (Yaşlı Çocuk), “Çömüle Bala” ( Karınca Çocuk) başta olmak üzere yüzden fazla çocuk şiiri, Çağdaş Uygur Edebiyatının günümüzdeki çocuk şiirleri için örnek niteliği taşır.

Çalışmamızda; şairin 2005 yılında yayımlanan “Qum Pesli” (Kum Faslı) adlı şiir kitabında yer alan çocuk şiirlerini incelemeye çalıştık. Amacımız, Çin’deki Uygurlara ait çocuk edebiyatının günümüzdeki şiir türü için bir örnek tanıtmak, çocuk şiirlerinin çocukları bilinçli yetiştirmek açısından ve çocuk edebiyatı açısından değerlendirilmesine katkı sağlamaktır.

Çalışmamızda dokümanlara yönelik nitel araştırma yöntemi kullanarak, Buğra’nın çocuk şiirleri üzerinde içerik analizi yaptık. Evrensel değerler olan vatan sevgisi, öğretmen sevgisi, anneye sevgi ve saygı, gelenekler, yetimlik üzüntüsü, sevinç, dilek ve umut, çalışkanlık, isyan gibi temaların işlendiğini tespit ettik. İşlenen temaları başlıklar halinde konuyla ilgili alıntılarla destekleyerek sunarken, şairin çocuk şiirlerini idealleri için yazdığına dikkat çekmeye çalıştık.

Kitap Künyesi

Yazar: Raile Abdulvahit KAŞGARLI
Sayfa Sayısı: 14 sayfa
Yayın Evi: TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI ENSTİTÜSÜ DERGİSİ