&
loading
ATLA
Tarihî ve Edebî Metinlerde Türkistan
1399

Timurlu Hakimiyeti

Timur, Ortaçağ’ın sonlarında Türk-İslam tarihinde önemli bir rol oynayan bir liderdir. Çağatay ulusunun Barlas kabilesine mensup olan Timur’un soyu, dedesinin mezarı üzerine dikilen yeşim taşında Cengiz Han’ın soyuyla birleştiği belirtilmektedir.

Genç yaşta olan Timur, Maveraünnehir bölgesindeki kaos ortamından yararlanmak istemiştir. İli Moğolları’nın hükümdarı Tuğluk Timur’un Maveraünnehir’e geldiği dönemde, bazı beyler bölgeyi terk etmişken Timur, burada kalarak Tuğluk Timur’a bağlılığını ilan etmiştir. Karşılığında ise atalarının yurdu olan Keş ve çevresi kendisine verilmiştir. Sonunda 33 yaşında başarılı bir mücadele sonucunda Maveraünnehir bölgesini kontrol altına alarak 1365 yılında Belh’i de ele geçirerek bölgede güçlü bir konuma gelmiştir. Moğolların Karaunaslar kabilesi beyi Emir Hüseyin’in torunu olan Emir Kazgan’ı ortadan kaldırarak 9 Nisan 1371 tarihinde Semerkand’a gelmiş ve Çağatay tahtına oturmuştur. Kendi adını verdiği imparatorluğunu İdil Nehri’nden Ganj Nehri’ne, Tanrı Dağları’ndan İzmir ve Şam’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada kurmuştur.

Timur, hükümdarlığını ilan ettikten hemen sonra dünya imparatorluğu kurma amacıyla geniş çaplı istila faaliyetlerine başlamıştır. Bu amaç doğrultusunda gerçekleştirdiği seferlerden biri 1393’te başlayıp 1403’te sonuçlanan Ortadoğu-Anadolu seferleridir. Timur’un fetihleri, büyük bir askeri başarıyla sonuçlanmış ve kendisi tarih boyunca büyük bir komutan olarak tanınmıştır.

Timurlu Hakimiyeti