&
loading
ATLA
Genomic Surveillance: Inside China’s Dna Dragnet
1796

Rusların Hanlıkları Boyunduruk Altına Alması ve Coğrafyaya Hakim Olması

1796 yılında Ruslar Kazak hanlıklarını boyunduruk altına alarak coğrafyada hakimiyet kurmuşlardır. Ancak, Kazak hanları bu duruma kahramanca karşı koymuş ve bağımsızlıklarını korumaya çalışmışlardır. Kazak toprakları birden fazla hanın elinde olduğu için ilk olarak Ural ve Tobol bölgelerinin hükümdarı olan Ebul Hayr Han, 1730 yılında Rus himayesini kabul etmek zorunda kalmıştır. Doğu ve güneydeki hanlar ise Ruslara şiddetle karşı çıkmış ve bağımsızlıklarını 1797-1798 yılına kadar korumuşlardır. Ancak, Rusların sürekli saldırıları ve entrikaları karşısında birleşip güçlerini bir araya getiremedikleri için 1796 yılında Doğu ve Güney Kazak hanları da Rusların himayesini kabul etmek zorunda kalmışlardır.

Rusların siyasi nüfuzu Şarki Türkistan’ın o zamandaki kuzey sınırı olan Tarbagatay Dağları, Balkaş ve Ural Gölü kıyılarına kadar yayılmıştır. Ancak, bu siyasi nüfuz sadece sözde kalmış ve Kazak hanları gerçekte bağımsız bir şekilde hareket etmiş ve çoğu zaman Ruslara karşı savaş açmışlardır. Bu durum 1864 yılına kadar devam etmiştir.

Kazak hanları, Rusların hakimiyetine boyun eğmek zorunda kalmış olsa da bağımsızlık mücadelelerini sürdürmüş ve zaman zaman Ruslara karşı direniş göstermişlerdir. Bu dönemde Kazak hanları ve halkı, bağımsızlıklarını korumak için çeşitli direniş hareketleri ve savaşlar yapmışlardır.

Rusların Hanlıkları Boyunduruk Altına Alması ve Coğrafyaya Hakim Olması