&
loading
ATLA
Tarihî ve Edebî Metinlerde Türkistan
1990

Barin Katliamı

Barın halkı Çinin bölge halkını bekasını yönelik büyük tehdit oluşturan aile planlaması adı altında başlatılan doğum yasağı siyasetinin kaldırması ve Çinlilerin Doğu Türkistan’a gayri meşru göçü ve yerleşiminin durdurulması gibi bir takım haklı taleplerini dile getirmişti.

Bu talepler Çinliler tarafından ret edilmesi üzerine halk buna tepki göstererek sokaklara dökülmüş ve hükümet konağına doğru yürüyüş yapmıştır.

Kalabalığın artmasından korku ve telaşa kapılan Çin işgal yönetimi jandarma ve askerleri birliklerini toplayıp masum insanlara karşı ateş açarak karşılık verince Barın halkı da binlerce ağır silahlı işgal ordusuna karşı direnişe geçmiştir.

Zeydin Yusuf Liderliğinde başlayan bu direniş hareketi önce sopalarla başlayıp daha sonra da Çinlilerden ellerine geçen silahlarla karşılık vererek direnişini halkı savunma bir meşru müdafaa pozisyonuna getirmiştir. Çinin başlattığı tek taraflı ve orantısız bu savaş, bölge halkından birçok gencin katılmasıyla milli kurtuluş savaşına dönüşmüştür, durumun gittikçe aleyhine geliştiğini gören Çin yönetimi bölgeye 22 bin 750 silahlı asker, tanklı birlik, helikopter ve uçakları sevk ederek bölgeyi ablukaya almış ve 20 bin nüfusu olan Barın kasabasına doğru büyük bir taarruz başlatarak büyük bir katliam yapmış ve yıkım gerçekleştirmiştir.

Çin, Barın kasabasını yerle bir etti

On gün devam eden bu orantısız çatışmada Çin Barın kasabasını yerle bir etmiştir. Katliam sonrası Çin yönetiminin açıklamasında 170 kişinin öldürülüp 350 kişinin esir alındığı yönünde bir yalan uydurulmuştur. İlkel tüfekler ve sopalarla ayaklanan 300-400 kişiye karşı bir başka ülkeyi işgal edecek kadar tank, uçak ve helikopterlerin destek verdiği 20 binin üzerinde ağır silahlarla donatılmış büyük bir ordunun yaptığı katliam ve tahribatın nedenli ağır ve büyük olduğunu tahmin etmek mümkündür.

Bir bebeğin vücudundan 70 tane mermi çıktı

Barın mücahidi Zeydin Yusuf, İshak Hoşur, Muhammad Turdi, Muhammad Tursun başta olmak üzere binlerce Barın gençleri ve masum kadın ve çocuklar acımasızca şehit edilmiştir. Büyük bir hınç öfke ve nefret psikolojisi ile hareket eden Çinli katillerin şehit ettiği Beşikteki bir bebeğin vücudundan 70 tane mermi çıktığı gözlemlenmiştir. Çin bu büyük soykırım cinayeti sonrası güvenlik bahanesiyle Doğu Türkistan’ın Kaşgar, Artuş, Aksu ve Hoten illerini abluka altına almış ve 10 binden fazla Uygur genci isyanla ilişkilendirilerek tutuklanarak idam ve ömür boyu hapis cezalarına çarptırılmıştır.

Barin Katliamı