
Rahile Davut
Hakkında
Prof. Dr. Rahile Davut, dünyaca ünlü bir insanbilimci ve halkbilimcidir. Mayıs 1966’da Doğu Türkistan’ın başkenti Urumçi şehrinde bir aydın ailede dünyaya gelmiştir. İlkokul eğitimini tamamladıktan sonra annesi Rabiye Hanım’ın müdür olarak görev yaptığı Urumçi Şehir 5. Numaralı Ortaokula ve bu okulun bünyesindeki liseye devam etmiştir. 1983 yılında Urumçi’de bulunan Şinjiang Üniversitesinin Edebiyat Fakültesine kabul edilmiş, 1987’de lisans programını başarıyla tamamlayarak Azınlık Milletlerin Halk Edebiyatı alanında yüksek lisans eğitimine başlamıştır. 1990 yılında mezun olunca aynı üniversitede öğretim görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. 1998 yılında Pekin Pedagoji Üniversitesinin Edebiyat Fakültesine bağlı Folklor bilim dalında Uygurlardaki Mezar Medeniyeti başlıklı tezını başarıyla savunarak Doktor unvanı almıştır. Aynı zamanda Çin sınırları içerisinde ilk doktoralı Uygur halkbilimci olarak gönüllerde taht kurmuştur. 1999 yılında doçentlik unvanı alan Davut, 2004 yılında ise profesörlüğe yükseltilmiştir. Davut, Mayıs 1999-Aralık 2000 tarihleri arasında Şinjiang Üniversitesi Eğitim İşleri Ofisinin düzenlediği Farsça ve Çağatayca seviye ilerletme sınıfında eğitim almıştır. 20.6.2001- 6.7.2001 arasında Lancu Kuzey-Batı Üniversitesinin düzenlediği 6. Sosyoloji ve Antropoloji İleri Düzey Seminerine katılmıştır. Şubat 2003-Temmuz 2003 arasında Pekin Dil ve Kültür Üniversitesinde İngilizce dil becerisini geliştirme kursuna katılmış ve hemen ardından Amerika Birleşik Devletleri Pensilvanya Üniversitesine ve Indiana Üniversitesine bağlı Folklor bilim dalında bir yıl boyunca misafir öğretim üyesi olarak görev yapmıştır.
Şinciang Üniversitesinin Filoloji Fakültesinde öğretim üyesi olarak çalışmakta olan Davut, Aralık 2017’den itibaren kayıptır. Hayatının önemli bir bölümünü saha araştırmasına ayıran Prof. Dr. Rahile Davut, Uygur meşrepleri, destanları, mezar kültürü ve ritüelleri gibi konularda Uygurca, Çince, İngilizce yayınlar yapmış; birçok ödüle layık görülmüş; Çin’de ve İngiltere, Fransa, Almanya, Avusturya, Danimarka, Japonya, Gürcistan, Kazakistan ve Kırgızistan gibi ülkelerde düzenlenen ulusal ve uluslararası bilimsel konferanslarda bildiriler sunmuştur. Ulusal ve uluslararası projelerde görev almış, çalışmaları, akademik araştırmalara kaynaklık etmiştir. Ayrıca yetiştirdiği yüksek lisans ve doktora öğrencileriyle, ülkeye uzman insan kaynakları kazandırmıştır. Son dönemde Uygur destancıları ve onların repertuvarını kayda aldığı ve icra edilen metinleri Uygurca, İngilizce ve Çince olarak yayımlama aşamasında olduğu bilinmektedir.
Kaynaklar
https://dergipark.org.tr/tr/pub/uygur/issue/50967/653243
https://haberajandanet.com/Article/cin-in-dogu-turkistan-konusunda-geleneksel-hale-getirdigi-dokuz-yalani/RLvRIuPJGDyXO4iC2V1s