&
loading
ATLA
Abdulhaluk Uygur ve Şiirleri

Tandır Kebabı

 

Koyunu kesip hazırladıktan sonra bir ağaca bütün bir şekilde geçirerek koyunun boyun kısmına bir çivi geçirilir. Ardından yumurtanın sarısına tuz, kimyon, un konulup karıştırılır. Koyu bir kıvamda yumurta sarısı hazırlanarak etin üzerine sürülür. Tandır iyice ısındıktan sonra koyunun baş kısmı alçak tarafa gelecek şekilde ayarlanır ve dik bir şekilde tandıra yerleştirilir. Tandırın ağzı buhar çıkmayacak şekilde kapatılarak yarım saat pişmeye bırakılır. Etin dışı altın sarısı bir hal aldığında tandırdan çıkartılır.

  • Tabiatı: Üçüncü derecede kuru-sıcaktır.
  • Faydası: Kuvvet-i hayvaniyi güçlendirir ve ömrü uzatır.
  • Zararı: Kalp damar hastalığı olanlar için zararlıdır.

Türklerin geçim kaynağı olarak hayvancılıkla ilgilenmeleri yemek kültürüne de yansımıştır. Et, Türk kültüründe önemli bir yere sahip olmakla birlikte önemli gün ve misafir ağırlamalarında olmazsa olmazlar arasında yer almaktadır. Uygur Türklerin mutfak kültüründe de et ve etli yemekler önemli yer tutmakta, yumuşak olması nedeniyle özellikle koyun eti tercih edilmektedir. Koyun eti nemli-sıcak tabiata sahiptir. Önemli bir protein kaynağı olan etin ve özellikle koyun etinin kan arttırma, şişmanlatma ve bedeni kuvvetlendirme, doğal harareti arttırma gibi faydaları mevcuttur.

 

Petir Mantı, 

Etin su ile kaynatılarak hazırlanan içi, küçük doğranmış soğanlar, tuz ve öğütülmüş karabiberle doldurulan bir tür mantıdır. Mantı hamuru içine doldurulur ve mantılar kapatıldıktan sonra yağlanmış bir kazana dizilerek hızlı ateşte pişirilir.Bu yemeğin tabiatı birinci derecede nemli-sıcak olarak tanımlanır. Beyni kuvvetlendirdiği belirtilir. Ancak aşırı tüketildiğinde hazmı yavaşlatabileceği ifade edilir.

 

Hoşaň, 

Una koyun yağı ve tuz eklenerek sıcak su ile yoğrulan bir hamurdan oluşur. Ardından koyun eti küçük parçalar halinde doğranarak içerisine soğan, tuz, su ve sıvı yağ eklenerek kıyma yapılır. Bu kıyma hamurun içine doldurulur ve sonrasında sıcak suyun içinde pişirilir.

Bu yemeğin tabiatı birinci derecede kuru-sıcak olarak tanımlanır. Kanı arttırdığı belirtilir. Ancak aşırı tüketildiğinde vücuda ağırlık verebileceği ifade edilir.

 

Ak Aş,

Pirincin kaynar suya konularak bir süre kaynatıldığı ve ardından süzüldüğü bir yemektir. Eti büyük parçalar halinde doğrayıp kaynattıktan sonra tuz eklenerek pişirilir. Havuç suyun içine eklenerek kaynatılır ve baharat olarak kimyon ve tuz eklenerek pişirmeye bırakılır. Pirinç demlenir ve demlendikten sonra başka bir tencerede yağ kızdırılır ve demlenen yemeğin üstüne eşit bir şekilde yayılır. Sonrasında et eklenerek yemek hazırlanır.

Bu yemeğin tabiatı ılık ve nemli olarak tanımlanır. Farklı mizaçlara sahip kişilere uygundur ve bedeni kuvvetlendirir. Ancak aşırı tüketildiğinde tıkanıklığa neden olabileceği belirtilir.

 

Poşkal

Yumurta ve tuzun karıştırılmasıyla başlayan bir hamur işi yemeğidir. Bu karışıma un eklenerek yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur mayalanması için sıcak bir yere alınarak bekletilir. Mayalanan hamurdan bir parça kesilir ve ince bir şekilde açılır. Açılan hamurlar kızgın yağda kızartılarak pişirilir.

Bu yemeğin tabiatı kuru-sıcak olarak tanımlanmaktadır. Faydaları arasında vücuda ısı ve kuvvet vermek bulunmaktadır. Ancak sıcak mizaçlı kişilere iyi gelmeyebileceği belirtilir.